Novinář v popkultuře: Broadchurch

Maggie Radcliff je šéfredaktorka novinové redakce v malém městečku Broadchurch na pobřeží britského Dorsetu. Ačkoliv je Broadchurch klidné a mírumilovné místo, dojde zde k vraždě malého chlapce, která postaví na nohy nejen celou redakci, ale i obyvatele městečka.

Broadchurch je seriál, který získal již mnoho ocenění nejen za dobré herecké výkony. Jedná se o tři napínavé série, z nichž první dvě jsou o vraždě malého chlapce a třetí o znásilnění na narozeninové oslavě. Je více než jasné, že takovéto události nenechají chladným nikoho a novináře už vůbec ne. Maggie Radliffe (ztvárněná herečkou Carolyn Pickles) je schopná, empatická a profesionálka ve svém povolání. Jako šéfredaktorka místních novin s názvem Broadchurch Echo se vypořádává s mnohými překážkami jako je například špatná finanční situace redakce či klesající úroveň žurnalistiky jako takové.

Když se jednoho dne na pláži objeví mrtvola malého chlapce, kterého navíc obyvatelé městečka dobře znali, začíná Maggie Radcliffe bojovat s tím, jak o této nešťastné události napsat. Jelikož velmi dobře zná rodiče chlapce a jejich známé, je vidět, že je pro ni těžké o případu psát nezaujatě. Seriál skvěle ukazuje, na jakých principech funguje malá lokální redakce a jak s takovými případy nakládá. Když Maggie přijme do redakce mladé stážisty, je vidět, jak velký rozdíl je mezi jejím zkušeným pohledem na věc a mezi mladou snahou zaujmout. Bojuje s tím, že stážisti rodinu chlapce obtěžují a bulvarizují celý případ, zatímco ona chce rodině pomoct a chránit ji.

Maggie má za svou dlouholetou kariéru také mnoho přátel a známostí z novinářské sféry. Proto je pro ni velmi snadné získat přesně ty informace, které potřebuje. V rámci svých novin chce také zachovat tradiční způsob informování, čímž se snaží udržet serióznost a kvalitu svých článků. Je ale vůbec možné ještě tenhle způsob v dnešní době udržet? Nebo je Maggie jen zapomenutou konzervativní loutkou v čím dál tím více uspěchaném mediálním dění.

 

Přidat komentář